Torsdag den elfte augusti drar Gävle Pride igång och håller på i dagarna fyra, precis som ett riktigt bra bröllop. Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg (Vuxenskolan) är en av många initiativtagande till föreningen Gävle Pride.

Emelie Ludin är marknadschef för Vuxenskolan och styrelseledamot i Gävle Pride samt samordnare för programmet under pridefestivalen. Vuxenskolan tycker att Gävle Pride är ett viktigt engagemang med frågor som berör oss alla. De tycker att det har varit kul att vara med och starta upp det hela.

Föreningen bildades i februari och på ganska kort tid har de sytt ihop ett program.

– Vi har gjort knytkalas varianten och har försökt få med många olika föreningar att bidra med en punkt för att få ihop ett bra program, säger Emelie.

Det är ett väldigt gediget schema med flera programpunkter som håller på samtidigt. Många kända namn figurerar; bland annat föreläsare som Lena Nilsson Schönnesson från Noaks Ark Riks, Ola Lindström som är grundare av projektet ”Torka alla tårar”, genusfotografen Tomas Gunnarsson, landshövdingen och kommunpolitiker. Ett attraktivt program med flera medarrangörer.

Festlighet och medvetandegörande

Att få ihop programmet och programpunkterna har varit som att lägga ett pussel för Emelie. Under tiden hon har lagt pusslet har det visat sig vilka frågor som är i fokus hos medarrangörerna och det är främst HIV samt integration kopplat med hbtq-frågor.

– Det känns jättebra att lyfta dom frågorna, menar hon.

På festivalen kan man delta i allt möjligt; t.ex. workshops där man kan sy sin egen dräkt till paraden, kulturella events och även underhållning i form av musik. Festivalen präglas främst av kunskap. Politiker, forskare och experter i olika frågor kommer att delta i de olika eventen. Mycket fokus ligger på kunskap och medvetandegörande. Pride har två sidor: festlighet och parad, den andra är medvetandegörande.

Festivaldagarna

Torsdagen börjar redan klockan tio för att hinna med alla aktiviteter. Per Bill som är landshövding och Kajsa Svalerud likabehandlings- och jämställdhetsansvarig på Gävle kommun med flera kommer att inviga Gävle Pride. Något som Vuxenskolan tycker känns väldigt kul och även att dom har varit positiva till sitt deltagande. Torsdagen inleds med ett filmevenemang på Kulturhuset och avslutas också med film men då i Boulognerskogen. Filmerna handlar om priderörelsen i Afrika där hbtq-personer har det väldigt svårt och följs upp med samtal och diskussioner om ämnet.

Fredagens första stora event är på eftermiddagen med den stora politikerpanelen, där kan man få veta hur man kan göra skillnad i lokalpolitiken. Man kan också få en inblick hur politikerna resonerar och hur de hjälps åt i hbtq-frågor. Det andra stora eventet är på kvällen med ”Regnbågsnatt i Heliga Trefaldighetskyrkan” erbjuder enastående underhållning med stor spridning. Kvällen bjuder på bland annat nagelkonst, hennamålning, dans, poesi och en kör ända från Frankrike. Det är musik, konst och kultur i ett riktigt spännande arrangemang.

Höjdpunkten under lördagen är naturligtvis paraden. Som uppvärmning till den kan du delta i Sveriges längsta Zumba-tåg.

– Under söndagen trodde vi att det kanske inte var så många av föreningarna som ville ordna några aktiviteter, men det var det, säger Emelie.

Under festivalen kan man bland annat lyssna på en intressant föreläsning om ’Landet inuti – Om queera erfarenheter och svensk landsbygd i skuggan av storstadsnormen’.

Gävle Pride kommer att marknadsföra festivalen utanför Gävles gränser för det är så många fina programpunkter och hoppas naturligtvis på många besökare.

Anna Jernberg