Du har säkert hört det många gånger men du kanske inte vet riktigt vad det betyder. Nu ska vi förklara vad HBTQ står för.

I all enkelhet så är HBTQ en förkortning som står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. De allra flesta vet vad homosexuell betyder; att man är sexuellt dragen till eller är kär i någon av samma kön. Medan bisexuell betyder att man är sexuellt dragen till eller är kär i någon oavsett kön.

Transperson är ett så kallat paraplybegrepp. Den vanligaste missuppfattningen är att det endast handlar om transvestiter; någon som tycker om att klä sig i motsatta könets kläder. Men det handlar om mer än så. En transperson kan vara en människa som delvis eller inte alls identifierar sig med det kön den tilldelades vid födseln. Det kan även vara en människa som inte identifierar sig som något kön alls. Att vara trans betyder inte att man har någon speciell sexuell preferens.

Att tänka utanför normen

Queer är ett normkritiskbegrepp, som handlar om att tänka längre än tvåkönsnormen och om att synliggöra maktstrukturerna i samhället för att kunna förändra dessa. Det handlar även om friheten att välja: se ut hur man vill och vara kär i vem man vill. En önskan om att slippa identifiera sig.

HBTQ handlar alltså om frihet och att vara den man vill. Rätten att välja hur man vill leva sitt liv utan diskriminering, utan samhällets föreställningar och utan fördomar.

 

Anna Jernberg