Föreningen Gävle Pride vill uppmärksamma två viktiga unga förebilder från Gävle; Tobias Styf och Michael Westlund. De har blivit utsedda till årets Gävle HBTQ-förebilder då de visat på driftighet talang och skaparglädje som kan inspirera unga som gamla.

Likt stolta galjonsfigurer och premiärlejon öppnar de Gävles första Prideparad genom att majestätiskt glida fram genom stan i en cabriolet. Detta med chauffören och vännen Fanny Wallmo artist och Local Hero allra längst fram i paraden.

Tobias Styf är makeup- och dragshowartist. Han växte upp i Bomhus och studerade musikalteater vid Hammargymnasiet i Sandviken. Numera jobbar han som makeupartist i Stockholm parallellt med diverse uppdrag och projekt. Till exempel musikaluppsättningen av Cabaret med Lyriska sällskapet i Gasklockorna 2013 och diskchef (counter manager) för kosmetikamärket Tom Ford.

Trots sin unga ålder har han hunnit med att jobba för kosmetikagiganterna Chanel och Lancôme. Här i Gävle känner kanske många igen honom som ”killen på Åhléns” från tiden då han arbetade på kosmetikaavdelningen. Tobias har sedan tre år tillbaka jobbat professionellt med Dragshow-gruppen Diamond Dogs som bland annat setts både på Sommarkväll i Gävle och i föreställningen ”Ett gävla liv i Gävle” på Gävle Teater.

Michael Westlund kommer från Valbo och liksom Tobias gick han på musikalteaterprogrammet i Sandviken. Han utbildade sig vid Balettakademin inom musikal i Stockholm och arbetar nu som frilansande musikalartist. Bland annat har han koreograferat för SVT:s TV-serie ”Torka aldrig tårar utan handskar” och spelat en av huvudrollerna i kriminaldokumentärserien ”Mordet” på TV3. Michael är även frontfiguren ”Sailor boy” i pop-/discogruppen Dildorado som är aktuella med nya låten/videon ”Push Push”. Han har medverkat i flera musikaler och till hösten spelar han i La Cage aux Folles på Östgötateatern i Norrköping. Tillsammans med sin fästman Daniel kommer de medverka i SVT1:s ”Det sitter i väggarna” på deras landställe i Jämtland. I den oblyga Facebook gruppen Byggbögarna med numera +2000 följare går det att följa renoveringen av landstället.

Tobias och Michael har följt, stöttat och tävlat mot varandra under sin uppväxt i Gävle. De tävlade parallellt på Gefle Danssportklubb, de gick gymnasiet tillsammans, gick till RFSL:s cafékvällar för ny viktig gemenskap och flyttade ihop i Stockholm två veckor efter studenten.

På lördag den 13 augusti 2016 leder alltså bästa vännerna Michael och Tobias sida vid sida Gävles absolut första Prideparad.

#all4love

Linnéa Manzanares