Den 18 maj träffade vi i Gävle Pride, Entré Ungdom Hofors som är en mötesplats, kulturskola och ett aktivitetshus i just Hofors.

Gävle Pride är som bekant en paraplyorganisation, det vill säga flera föreningar under samma namn, där bland annat Studieförbundet Vuxenskolan och RFSL Gävleborg är representerat. Emelie Lundin och Johanna Ersson var våra utsända under mötet. Bakgrundet till denna träff är att Entré Ungdom Hofors har tagit ett fantastiskt initiativ till att anordna en Prideparad under Bessemerfesten den andra juni.

Johanna Ersson och Emelie Lundin från RFSL Gävleborg och Studieförbundet Vuxenskolan

Johanna Ersson och Emelie Lundin från RFSL Gävleborg och Studieförbundet Vuxenskolan

Vi informerade om HBTQ och vad de olika förkortningarna står för. Under mötet pratade vi också om varför normkritik är så viktigt och hur det händer ihop med mänskliga rättigheter och arbetet mot diskriminering i vårt samhälle. Vår förening berättade också om bakgrunden till Pride som från början är en demonstration som anordnades i början av 1970-talet.

Det var en mycket givande träff med både politiker, ungdomar och representanter från andra delar av Hofors samhälle – där vi möttes i samtal om vad allt detta betyder för en mindre kommun och människor som lever på landsbygden.

Tack för att vi fick komma och önskar Entré Ungdom Hofors lycka till den 2 juni med Prideparaden.