Gilbert Baker var den som skapade den första regnbågsflaggan 1978, vilken symboliserar HBTQ-rörelsen än idag. I samband med Harvey Milks protestmarsch kunde man se flaggan för första gången.  

Gilbert Baker var tidigare en soldat i USA:s arme men blev avskedad under hedersamma omständigheter. Han lärde sig sedan att sy och i början på 1970-talet träffade han Harvey Milk. Milk var den första öppet homosexuella invalda politiker i USA som stred för homosexuellas rättigheter. Av honom blev Baker utmanad att skapa en symbol för HBTQ-rörelsen.  Han skapade då regnbågsflaggan.

Den första flaggan hade dock inte sex färgade ränder som den har idag utan åtta. De färger som Baker valde ut till flaggan representerade för honom homosexuellas identitet, vilka var: cerise för sex, rött för livet, orange för läkning, gult för solen, grönt för naturen, turkos för konst, indigoblå för harmoni och lila för själen. De färger som valdes bort, cerise och turkos, gjordes på grund av att vissa färger på textilier var svåra att få tag i. 

25 juni 1978 vajade flaggan för första gången i vinden under Gay Freedom Day Parade i San Francisco. Regnbågsflaggan är idag den vanligaste symbolen i Pride parader. 

 Foto: Ludovic Bertron