Idag, den 3 juni, tar Pride över São Paulo. Huvudstaden blir då Brasiliens mest färgsprakande stad.  

Det här är det 22 året staden arrangerar festivalen. São Paulo finns även med i Guiness Rekordbok som världens största Prideparad. I år är det möjligt att det rekordet kommer att slås på grund av att det är valår. Varje år har man olika teman för festivalen. I år hoppas HBTQ-rörelsen att påverka valet genom sitt tema Elections: Power for the LGBTI+ Our VoteOur Voice 

Appen Grindr röstade fram São Paulo till världens bästa Pridefestival. Officiellt är det egentligen en fem dagars festival men festligheterna börjar redan tre veckor före med uppträdande, debatter, marknad och mycket annat.  

Redan tidig morgon radar deltagarna i paraden upp sig och åskådarna strömmar in för att hitta bästa platsen för att se kärleken sprida sig i staden. Mötesplatsen är São Paulos konstmuseum och därifrån går den vidare. Festivalen får mycket uppmärksamhet i media på grund av färgerna, atmosfären och naturligtvis antal deltagare. Över tre miljoner deltog förra året.  

Festivalen har dock en baksida då våldet mot HBTQ-personer är stort i Brasilien och de utsätts ofta för trakasserier och dödligt våld.  

Foto: Ben Tavener