2017 delade GD ut priset för bästa ekipage och det var Gavlegårdarna och Edgekollektivet som fick ta emot detta. I priset ingick bland annat en övernattning på The Rainbow Room på Orbaden.

Vi fick en pratstund med Emelie Klintecorn, som är den ena delen av föreningen Edgekollektivet. Föreningen jobbar med designmarknader, workshops och utsmyckningar. Emelie har sedan en tid tillbaka flyttat Stockholm och aktiviteten inom föreningen står nu i stiltje. Terese Fyhr som är den andra delen bor dock kvar i Gävle.

”Hos oss ska alla känna sig hemma!”, löd deras budskap.

Innan Gävle Pride 2017 hade Emelie och Terese gjort en del workshops med Gavlegårdarna i olika grupper och pratat om att delta i paraden. När det började närma sig så blev de rekryterade till att smycka Gavlegårdarnas vagn.

– Vi hade inte möjlighet att smyckat en egen vagn. Det hade kostat för mycket, säger Emelie.

Så här ett år efter priset har hon börjat tänka på Gävle Pride igen nu när börjar bubbla lite ute i Pride Sverige. Dagen för paraden var helt sjuk, som Emelie uttrycker det, och det tog faktiskt inte dem så lång tid att smycka vagnen. Redan klockan sex på morgonen började dagen för dem eftersom de först skulle dekorera Balkongfesten för Gävle Teater. Sedan spurtade de ihop vagnen på 1 timme tillsammans med alla som skulle vara med på flaket. Det var boende från Gavlegårdarna samt de som hade varit med på Edgekollektivets Dragqueen Camp.

– Vi hade en tydlig plan innan vi satte igång och vi gick all in.

En dj hade hyrts in, de hade valt ut dekor på förhand och fixat en såpbubbel maskin. Precis när tåget skulle gå var de klara med allt.

Fest och frihet

Gavlegårdarna och Edgekollektivets ekipage 2017.

Edgekollektivet kommer inte ställa upp med något eget ekipage i år men tycker att det skulle vara kul att vara med. Emelie tror inte att det är så stort chans att vinna i år igen, och genom att Terese ensam kommer dekorera Balkongfesten så kanske tiden inte räcker till.

Det kändes självklart att ställa upp i Paraden för att ta med fest och glam, frihet och glitter och färgglada boor till Gävle Pride. Vi hade planer med andra föreningar också men nappade på Gavlegårdarnas erbjudande.

Slutligen så säger Emelie att alla har rätt att älska den man vill och det ska inte behöva en parad för det. Det är viktigt att alla har rätt att få sin plats.

 

Edgekollektivets tips till årets deltagare: Håll inte tillbaka, var glada, kärleksfulla och låt alla vara med.

 

Foto: Jonas Forsberg www.jfp.se

Video: EDGEKOLLEKTIVET