Regnbågsnatt var från början ett initiativ från Gävle Pride, Gävles Unga och Svenska Kyrkan. I år arrangeras Regnbågsnatt på Musikhuset i Gävle. Här följer en presentation av årets artist kavalkad.

Anna Frank är först ut i Regnbågsnatt. Hennes musikaliska uttryck är direkt, rakbladsvasst och starkt känsloladdat. Melankoli, dans och rå kraft är några av byggstenarna medan det lågmälda också finns där och det är tyngd även i de små vändningarna. Ljudlandskapet av analoga syntar, genomträngande beats och varma klanger av elgitarr blir vackert men aldrig utan repor och brus.

Andra akt ut är David Vallanger & The Nameless Few som spelar Alternative American Rock. Mycket känsla och djupa texter om Davids syn på livet. Hälften av bandet är också medlemmar av det etablerade bandet Mass Diversity.

Det magiskt melodiösa bandet ismael kliver ut som nummer tre på scenen. De firade tio år av livespelande i våras. Hela tiden har trion haft band till pridesammanhangen, på lite olika sätt. Deras låttexter snuddar vid frågor som pridefirandet handlar om. För två år sedan släpptes singeln Lukas, den handlar om att folk blir kära oavsett gränser och normer och etiketter.

Fjärde akten till Regnbågsnatt är det nya bandet Stenbrott som har sin bas i Gävle. Stenbrott består av Ina Kandler på gitarr & sång och Viktor Eliasson på trummor. Bandet spelar alternativ rock med mycket inspiration från 1990-talet. Texterna är ofta väldigt djupa och skrivs av Ina. Många handlar om depression, världsproblem och transsexualitet, då Ina är en transexuell kvinna.
Stenbrott bjuder även på en osläppt låt som inte spelats live tidigare.

Morning Moses är nästa band ut. Ett indiepopband från Gävle med drömmiga låtar om livet i allmänhet. Detta pinfärska men rutinerade band bjuder på pop på högsta nivå.

Sjätte bandet ut på regnbågsnatt är Crossroads som är ett band med varierande medlemmar som helst spelar andras låtar men skriver även egna. Låtar med inspiration från 60- och 70-talets rock.

Nästa grupp ut är det otroligt lyckade samarbetet IDA LONG & LEHNBERG. Kanske Gävles mest koncentrerade form av kreativitet som också invigde Gävle Pride förra året. Ida’s vackra röst och David’s eklektiska musik är en oslagbar kombination där det traditionella röst- drivna pop-sammanhangen exploderar in ett ultra expressionistiskt rhythm-drivet elektroniskt Techno-kalejdoskop.

Sist ut på årets fantastiska line-up för Regnbågsnatt är den unga och superbegåvade kompositören Emil Johansson. Emil är en Gävlebaserad kompositör/pianist och han kommer under regnbågsnatten att bjuda på ett program med musik utav Grieg, Beethoven och egenskrivna låtar.

Text: Musikhuset Gävle & Gävle Pride

Bild: Musikhuset Gävle