Den första Prideparaden ägde rum på Manhattan 1969 efter det historiska Stonewallupproret. Idag firar man Pride över hela världen.

I Gävle startar Prideveckan den 15 augusti och du som tidigare varit med vet att höjdpunkten på hela veckan är lördagens parad. Då är en färgstark klädsel är ett måste.

Regnbågsfärger, glitter, fjäderboa är precis rätt för denna dagen. Dessutom behöver dina kläder inte kosta en förmögenhet utan det går lätt att hitta en outfit för några tjugor bara på second-hand.

Hatten

Huvudbonad är något man absolut inte får glömma. Köp en billig hatt på second-hand som du piffar upp med lite sprayfärg, glitter och fjädrar. Eller så tar du helt enkelt en gammal uttjänt keps och piffar till så den går helt i din stil. Fast det absolut bästa är nog en riktigt stor krona eller tiara med en massa bling-bling.

T-shirt

Även fast du älskar svart så säger det inte speciellt mycket i sådana här sammanhang och du kommer inte stå ut mer än ett par beigea byxor i öknen. Färg är viktigt, så visa dina rätta färger.

Det går alldeles utmärkt att leta fram en gammal t-shirt i garderoben som du kan stänka ner med lite starka färger, sy fast en mantel eller klistra på lite färgglada knappar.

Nederdelen

Byxor, shorts, badbyxor eller kjol? Äsch, det går ju faktiskt att ha overall eller jumpsuit på sig också. Då behöver du inte tänka på alla olika delar utan har bara ett klädesplagg att styla. Men kom ihåg att det är viktigt med riktigt lysande färger, neon är utmärkta kulörer för detta tillfälle.

Om du ska gå bör du tänka på att ha bekväma skor men om du åker på flak så rekommenderar vi riktigt galna skor som knappt går att gå i och gärna i guld eller silver. Har du ett par skor i fel färg så finns det alltid sprayfärg att måla på dem med.

Accessoarer

Det absolut viktigaste är accessoarer, såsom peruk, ballonger, solglasögon, vingar, flaggor, pannband eller varför inte ta med en portabel högtalare så du kan spela den bästa paradmusiken att marschera till. Våra tips är Weather Girls – It’s raining men, George Michael – Freedom, Diana Ross – I’m coming out.

Du behöver inte vara gay, lesbisk, trans eller så för att delta i paraden. Alla är välkomna som vill ha ett öppnare Gävle.

%d bloggare gillar detta: