AMBASSADÖR

Sedan den allra första Priden i Gävle har vi utsett en ambassadör för Gävle Pride. Den traditionen fortsätter vi givetvis med. För första gången i år vänder vi oss till gävleborna med en uppmaning att nominera era förslag till styrelsen för Gävle Pride. Styrelsen kommer sedan att bland de nominerade utse ambassadören för Gävle Pride 2023. Ambassadören presenteras i samband med invigningen av Gävle Pride.

Ambassadören skall vara någon som verkar i Gävle Prides anda. Det innebär att personen skall verka för hbtqi-personers rättigheter, för att förbättra hbtqi-personers livssituation och mot förtryckande normer i samhället.  

Följande har blivit nominerade till ambassadör:

1. Johanna Eskman

En starkt lysande stjärna med ett outsinligt och brinnande engagemang i hbtqi-frågor. Johanna kanske ser ung ut men har varit engagerad i RFSL i närmare 20 år, på alla nivåer. Hon klarar allt man ställer henne inför (utom kubb) och har gjort det mesta inom organisationen; jobbat i baren på en skum lokal på Brynäs, jobbat med hiv-prevention, skolinformation, drivit igenom lagstiftningar och drivit grupper för medlemmar som hon har sett behövt mer plats i communityt (ungdomar, rasifierade, funkisar o.s.v.). Det är inte för intet som hon kallas farmor av ungdomarna. 

Hon har bedrivit massor av politisk påverkan, i det tysta och på barrikaden, hon är vår främsta politiker, men vägrar låsa sig vid ett parti. Istället blev hon socionom och har under senaste året jobbat med suicidprevention åt RFSL. Ett projekt hon själv jobbade fram, för att hon såg att det behövdes. Johanna är en person med både stort hjärta och hjärna som under alla år varit en viktig och envis röst i Gävleborgs län. Vad vore Gävle idag utan Johanna Eskman?

2. RFSL Gävleborgs Seniorgrupp

Detta är den kanske äldsta och segaste gruppen i Gävles hbtqi-community, med nedre åldersgräns på 55 år. Många i gruppen har varit med sen långt innan RFSL Gävleborg bildades på 90-talet och har kämpat för våra rättigheter i medvind och motvind, fostrat nya aktivister, kokat kaffe, spelat schlagerdisco, odlat blommor, stickat mössor och klappat katter. Seniorgruppen träffades även under pandemin varannan tisdag och är, förutom stöttepelare i föreningen, också aktiva kunskapsspridare till offentliga verksamheter.

3. RFSL Gävleborgs Transgrupp

I dagens politiska klimat är det inte helt enkelt att leva med transerfarenheter. Folk utan kunskap tar sig ogenerat friheter att debattera ens existens, moral och rätt att finnas i olika typer av rum och statistiken för målgruppens hälsa var redan innan katastrofal. Mitt i den här röran finns en grupp som enträget träffas, byter erfarenheter, stöttar, peppar, fikar och skrattar. För att ta tillbaka ett citat från en känd TERF (transexkluderande radikalfeminist) “happiness can be found even in the darkest of times. If one only remembers to turn on the light”.

4. Lotta Lagnander

Asylrättsjurist, aktivist och en av Gävles fasta klippor i hbtqi-frågor, från individ till samhällsnivå. När det blåser kalla vindar och man vill lägga sig ned och ge upp finns Lotta där, med värme och medmänsklighet, och visar envist vägen till ett samhälle där alla får och kan finnas, växa och leva. Oavsett om du hamnat i kläm mellan snåriga myndighetsregler, tillhör en grupp som aldrig får höras, eller drömmer om ett hbtqi-råd i din kommun, så finns Lotta där med konstruktiva lösningar, god smak och raka besked. Hon har dessutom alltid snygga naglar.

5. Andree Forsberg

Att vara homosexuell kan vara svinjobbigt där man får fightas mot fördomar och inskränkta människor i vardagen. 

Men att göra karriär i näringslivet, att HBTQ-certifiera Region Gävleborg innan han seglar vidare på olika positioner i det lokala näringslivet, hela tiden öppen och naturlig med den han är. 

Detta att leva ett naturligt liv som gay, och utan åthävor och stora gester göra avtryck där han går fram, ödmjuk, underbar och älskad av alla och med sin person på ett helt naturligt sätt väcka sympatier för HBTQ-frågor.

6. Johanna Eskman och Lotta Lagnander

Ensam är inte stark och ingen kan allt men tillsammans är vi oslagbara. Det är något som vi har lärt oss genom att iaktta hur två gamla rävar inom hbtqi-rörelsen har samarbetat under många år. De tillhör olika generationer, olika organisationer och olika stadsdelar och är nog inte alltid överens, men har gemensamt ett envist driv för att alla ska ha tillgång till sina rättigheter. Johanna Eskman och Lotta Lagnander är inte bara goda ledare, som envist håller riktningen och håller samman ibland spretiga grupper. Vi har sett hur de i ena stunden argumenterar med en blixtrande kraft och i nästa stund torkar tårar hos en behövande. Tillsammans har de egenskaper och kunskaper som kan flytta berg. Eller skapa förutsättningar för ett vettigt samtal kring hbtqi-frågor i Gävle åtminstone. Det kan ju ibland kännas som samma sak.


Den som blir ambassadör får utmärkelsen av styrelsen under invigningen!

/Styrelsen Gävle Pride

När du nominerar vill vi att du anger följande uppgifter:

  • Namn på den du vill skall bli ambassadör
  • Kontaktuppgifter till personen
  • En tydlig motivering till varför du vill att din kandidat skall bli ambassadör. Förslag utan motivering kan vi tyvärr inte beakta.