PROGRAM

TORSDAG
TORSDAG
TORSDAG
TORSDAG
TORSDAG
TORSDAG

PRIDE HOUSE

Tidigare år så har musikhuset varit Pride house, men i år har vi byt lokal till Templet för att ALLA ska kunna delta! Det kommer även finnas programpunkter kvar på Musikhuset!


Torsdag 17 augusti


Feministisk Frukost under Gävle Pride: Möt Johanna Eskman

Kl: 9.00-10.00
Plats: Musikhuset (Sjömanskyrkan)/ Kaféet
Arr: SV Gävleborg, RFSL Gävleborg

Vi smygstartar Gävle Pride med Feministisk frukost tillsammans med Johanna Eskman från RFSL Gävleborg. Johanna är socionom och har jobbat med HBTQI-frågor i Gävleborgs län i 20 år. Hur ser läget ut för HBTQI-kvinnor i Gävle? Vilka frågor är viktiga att samarbeta kring? Hur går vi framåt?

Om Feministisk Frukost:

Feministisk Frukost är en serie frukostträffar med feministiska förtecken, som genomförs av SV Gävleborg och Gävle kommun i samverkan. Målet är att skapa en mötesplats för Gävles kvinnor och öppna upp för samtal och inspiration. Formen är dialogsamtal och utgångspunkten är att varje kvinna har en historia att berätta.

Varmt välkommen!
(Fri entré)


Invigningen

Kl: 12.00-15.00
Plats: Kvarnparken
Arr: Gävle Pride

Invignen inleds med välkomsttal av Gävle Prides ordförande Lotta Lagnander. Sedan enligt tradition invigs Gävle Pride avlandshövnigen Per Bill!

Tillkännagivande av GävlePrides ambassadör som sedan avrundas med ett tal av RFSL Gävleborg
Det kommer att bli underhållning och en eller flera överraskningar!

14.00 – 15.00

Den politiska debatten kommer i år att ha sin utgångspunkt i det allt hårdare tonläget riktat mot hbtqi-personer och vad de politiska partierna gör och vill göra för att motverka detta. 

Det kommer såklart att finnas fika under invigningen.


Familjedag

Kl: 13:30 – 16:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Arr: Svenska Kyrkan

Hela familjen är välkommen till en barn- och familjedag i och runt Heliga Trefaldighets kyrka under torsdagseftermiddagen!
Utanför kyrkan finns en hoppborg och inne i kyrkan möts du av Helga hund som bjuder in till tipspromenad, pyssel, skattjakt och mycket mer.
Fika finns för både små och stora och från kl 16:00 finns det korv med bröd. Ingen föranmälan. För mer hålltider se Gävle församlings hemsida och Facebook-konto.

Nu är tid för samtal om tro, hopp och kärlek!


Politisk debatt om HBTQI-rättigheter

Kl: 14:00
Plats: Kvarnparken
Arr: Gävle Pride

Som traditionen bjuder kommer vi även i år ha en politiskdebatt om HBTQI-frågor. Den politiska debatten kommer i år att ha sin utgångspunkt i det allt hårdare tonläget riktat mot hbtqi-personer och vad de politiska partierna gör och vill göra för att motverka detta. 


Föreläsning om att leva med smittfri HIV

Kl: 14.00 – 15.00
Plats: Musikhuset (Sjömanskyrkan)/ Surikaten
Arr: SV Gävleborg, RFSL Gävleborg

Du bjuds in till föreläsning om hur det är att leva med smittfri HIV idag.

”Det är häftigt att leva med respekt för alla människors lika värde” säger Morgan Norman Frank, nu ordförande i RFSL Gävleborg tidigare ledamot i Hiv-Sveriges styrelse.

Varmt välkommen!


Föreläsning om att leva i kärlek

Kl: 17.00-18:30
Plats: Musikhuset (Sjömanskyrkan) / Surikaten
Arr: SV Gävleborg

Det finns säkert lika många förklaringar till vad kärlek är som det finns människor. Hur skulle du beskriva kärlek? Som en känsla eller ett tillstånd? Kanske det är båda delarna samtidigt eller var för sig.

Ulrika Vargtand är utbildad livscoach och titulerar sig själv kärlekscoach. Hon guidar människor till att upptäcka sitt inre och känna sin egen starka och vackra kärlek till sig själva. Enligt henne står den villkorslösa kärleken över allt och alla:

Kärleken styrs inte av kön eller genus, den underordnar sig varken normer eller värderingar. Den ”bara” är och finns inom dig, mig, alla.

I den här föreläsningen berättar Ulrika Vargtand om sin egen kärleksresa som gått via självutveckling, yoga, egenterapi och insikter. Från att leva utifrån och in till ett nytt förhållningssätt till sig själv – att leva inifrån och ut i kärlek till sig själv och andra.

Varmt välkommen! Fri entré.


Ungkväll under Pride

Kl: 17:00 – 21:00
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Arr: Svenska Kyrkan

Välkommen till Heliga Trefaldighets kyrka för Ungkväll på torsdagskvällen. Evenemanget är öppet för alla men passar särskilt bra för dig som är mellan 13 och 30 år. Det blir en kväll i regnbågens färger där vi får samtala och dela tankar om livet och HBTQIA+, lyssna till en inspiratör, delta i olika workshops, träffa nya vänner och bli påfylld med hopp! Möjlighet finns också att skapa skyltar till lördagens Prideparad. 

Drop-in från kl 16:00, då det också serveras korv med bröd.

Kom och lär dig mer, kom och fördjupa ditt engagemang, kom och dela med dig. 
Kom – du är väntad, viktig och värdefull! 
Ingen föranmälan.

För mer hålltider se Gävle församlings hemsida och facebookkonto.


Pridefika i regnbågens tecken

Kl: 17.30 – 19.00
Plats: Boulongern (nedanför minigolfen)
Arr: Kvinnojouren Blåklockan

Kvinnojouren Blåklockan uppmärksammar/firar Pride genom en Pridefika i regnbågens tecken i Boulognern kom och var med!

Vi kommer bjuda på både lite matigare fika samt sötsaker.
På plats kommer du också kunna göra skyltar inför lördagens parad samt pyssla armband. 

Då vädret är nyckfullt kommer vi i år ha tält. Så kläder efter väder fram och tillbaka men väl på plats kommer vi ha tak över huvudet. 

Länk till facebook eventet hittas här:
Pridefika med Kvinnojouren Blåklockan

Ingen anmälan krävs. 

Välkomna!


Ungdomens fyra rättigheter från transungdomars perspektiv.

Kl: 17.30 – 19.00
Plats: Ung Vänsters/Vänsterpartiets lokal, Brynäsgatan 38 B
Arr: Ung Vänster

Ungdomens fyra rättigheter är bostad, utbildning, arbete och fritid. Det är de mest centrala sakerna för att alla unga ska kunna ha en bra och meningsfull vardag. Men hur ser det ut om du är transungdom? Får du tillgång till dina grundläggande rättigheter?

Ruby Hilnor, Bella Parneborg och Elvira Frånberg håller i seminariet.
Mat kommer att finnas!

Välkomna!


Transträff med RFSL Gävleborg 

Kl : 18.00 – 20.00
Plats: Pride House / Templet
Arr: RFSL Gävleborg

Välkommen till separatistisk transträff med RFSL Gävleborg. För dig som är transperson eller har transerfarenhet, oavsett ålder. Vill du ta med en anhörig så är det såklart okej. Vi skapar ett tryggt rum tillsammans och fikar, pysslar och tar hand om varandra.

Har du frågor, kontakta transgruppen@gavleborg.rfsl.se


Mässa i samband med Ungkväll under Pride

Kl: 19:45
Plats: Heliga Trefaldighets kyrkan
Arr: Svenska Kyrkan

När mörkret lägger sig över staden och den första Pridedagen går mot sitt slut firar vi mässa i kärlekens, hoppets och inkluderandets tecken.

Nathalie Olivefalk Lindén leder gudstjänsten och workshopsdeltagare från kvällens Ungkväll medverkar med bl a texter, sång och musik.

Känn dig särskilt välkommen till gudstjänst tillsammans med andra Pridefirare i alla åldrar! 


PRIDE HOUSE

Pride House öppnar kl 10.00. Där hittar du seminarier, olika aktiviteter för barn och vuxna, fika och möjligheter att hänga med nya och gamla bekantskaper. Pride House stänger kl 19.00.

FREDAG
FREDAG
FREDAG
FREDAG
FREDAG
FREDAG


Fredag 18 augusti


Pridefrukost med RFSL Gävleborg

Kl: 10.00 – 12.00
Plats: Pride House
Arr: RFSL Gävleborg

Välkommen att börja fredagen tillsammans med andra pridefirare. Mingla, ta en kaffe, ät en macka, lyssna, prata, skratta, träffa en drake, pärla och häng med RFSL Gävleborg. Det spelar ingen roll om du är på Pride för första gången eller är en gammal veteran. Tillsammans gör vi ett tryggare Pride.


LUNCHFÖREDRAG; Queer teologi

Kl: 12:00 – 13:30 
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Arr: Svenska Kyrkan

Peter Forsberg, domkyrkokaplan i Västerås domkyrka ger en föreläsning om queer teologi.

Uppfattningen att religioner spelar en avgörande roll i förtrycket av hbtqi-personer världen över kan knappast ifrågasättas, men vari grundas detta förtryck? Och vad är queer teologi egentligen?

Hur motiverar religiösa ledare att de försvarar diskriminering och förföljelse av människor vars kroppar eller begär inte uppfattas motsvara normen? Hur ser samhällets normer ut idag? Vad händer med dem som bryter normen? Och hur påverkar vi varandra?

Queer handlar alltid på något sätt om normer och om att blottlägga osynliga normer, och en queer teologi försöker arbeta med teologins normer.

– Peter Forsberg

Vad har kyrkan egentligen tyckt och tänkt i 2000 år, och hur förhåller vi oss till det idag? Och vad händer just nu i vårt samhälle?

I samband med föredraget finns baguette med fetakräm alt kyckling, måltidsdryck, kaffe och kaka till självkostnadspris.


Hat och hot både här och där

Kl: 12.30 – 14.00
Plats: Pride House
Arr: Vänsterpartiet Gävle

Vi upplever alla hur det hårdnande klimatet mot hbtqi-personer växer sig allt starkare runt om i världen, inte minst här i Sverige. Om det måste vi prata. Vi måste göra motstånd. Vi får aldrig tystna.

Vi har därför bjudit in hbtqi-personer och jurister från Uganda, Turkiet och Sverige som deltar digitalt och på plats. Vi får lyssna på deras verklighet, dela med oss av vår och samtala tillsammans.

Välkommen!


Nu skapar vi ett HBTQI-råd: Möte med Gävle kommun om förutsättningar för en trygg dialog framåt!

Kl: 13.00 – 14.00
Plats: Förvaltningshuset, Kyrkogatan 22, Rum Amsterdam, entréplan
Arr: Gävle kommun

Nu startar Gävle ett hbtqi-råd för att vi tillsammans ska skapa en tryggare och mer involverande kommun för alla. Var med och delta i dialogen om förutsättningarna inför uppstarten tillsammans med ansvariga kommunala politiker.


PANELSAMTAL; Kampen den går vidare

Kl: 14:00 – 15:30 
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Arr: Svenska Kyrkan

Under det senaste året har flödet av rapporter om inskränkningar och hot mot människor markant ökat, både inom Sveriges gränser och runt om i världen. Många är de som vittnar om ett hårdnat samhällsklimat, trots ökad kunskap och till synes större öppenhet. 

I dagens samtal får vi som åhörare ta del av hur situationen ser ut härhemma och även internationellt. Kanske kan vi tillsammans hitta nya vägar att möta hot, hat och våld?

Medverkande:
Johanna Eskman, RFSL
Adam Asp, RFSL
Therese Brandt, Svenska kyrkan
Marita Engström, Ungdomsmottagningen, Gävle kommun
Åsa Berglund, Amnesty International

Leder samtalet gör Fredrik Hesselgren, Svenska kyrkan


Plakatverkstad

Kl: 14.00 – 18.00
Plats: Pride House
Arr: Arbetarteatern Pegasus

Kom och måla ditt plakat till paraden. Låt fantasin flöda och färgerna spraka!

Välkomna!


FILMVISNING; Life Returns

Kl: 16:00 – 18:00 
Plats: Heliga Trefaldighets kyrka
Arr: Svenska Kyrkan

Life Returns är en dokumentärfilm som ger en ögonblicksbild av människor som flytt till Sverige av hbtqskäl. Stort mod, många kompetenser och gott samarbete fick det att hända.

– Vi behöver göra en film tillsammans!

Det är någon som kläcker idén på ett av Find Hopes möten i Mariakyrkan i Gävle. Find Hope startades 2014 och är en förening av och för människor som flytt till Sverige av hbtq-skäl. I föreningen kan varje medlem under trygga förhållanden dela erfarenheter kopplat till hbtq-identitet, asylprocess och mötet med det nya landet.

I filmen medverkar människor från olika länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Vi får också bland annat möta en svensk polis, Göran Stanton, och prästen Leif Nahnfeldt. Naome Ruzindana är en av de medverkande och i filmen berättar hon om sitt trevande möte med kyrkan: ”Jag tog mig till Mariakyrkan för att de gick med i Gävle pridetåg. Men jag testade dem först. Min aktivism har gjort mig lyhörd”.

Filmen är resultatet av ett samarbete mellan Gävlefilmaren Israel Benavides, Svenska kyrkan i Gävle samt föreningen Find Hope.

Efter filmen bjuds alla in till ett samtal som tar avstamp i de medverkandes berättelser och vittnesmål. 

Samtalsledare: Naome Ruzindana och Leif Nahnfeldt. 


Aktuellt i politiken

Kl: 16.00 – 17.00
Plats: Pride House
Arr: Miljöpartiet

RFSL ger riksdagspartierna senaste nytt om viktiga hbtqi-frågor att driva. Deltar gör Ulrika Westerlund, riksdagsledamot för Miljöpartiet och Johanna Eskman, RFSL.

Ta med dina synpunkter och kom! Det finns goda möjligheter att ställa frågor och delta i samtalet.

Alla välkomna!


”Att bara vara – vad är transgender och hur är det att vara transgender”

Kl: 17.00 – 18.30
Plats: Pride House
Arr: Vänsterpartiet Gävle

Varför pratar alla om trans nu? Och vem begriper vad gender fluid betyder? Byter man verkligen kön eller hur fungerar det?

Réene Braune berättar, reder ut begreppen och svarar på dina frågor. Välkommen!


Pridekväll

Kl: 17.00 – 19.30
Plats: Brunnsvik Folkhögskola
Arr: Socialdemokraterna, LO och ABF

17.00
Drop in med mingel, workshops.
Skapa ditt eget plakat till paraden, ta med ett klädesplagg och piffa i regnbågens färger.

18.00-18.45
Panelsamtal med tema HBTQI+ Internationellt perspektiv. Paneldeltagare Beatrix Marques, facklig från Handelsanställdas förbund, Andreas Saleskog, förbundssekreterare för HBTQ-S samt ännu en deltagare som inte är bekräftad. Moderator Emelie Lundin. Tid ges för frågor från åhörarna.

18.45-19.30
Fortsatt mingel och workshop.


Gävle Pride Poesiworkshop ”Tillsammanspoesi”

Kl: 17.00 -18.00
Plats: Musikhuset (Sjömanskyrkan)/ Surikaten
Arr: SV Gävleborg

Tillsammanspoesi: Jag äger rätten till att vara den jag är. Poesiworkshop med Liselotte Fluhr i Musikhuset.

Vi pysslar med ord som vi byter med varandra och sätter ihop till en dikt på temat Tillsammans.

Välkommen att ta plats i poesiringen som symboliserar allas vårt lika värde. När vår dikt är klar pratar och berättar vi om vad ordet tillsammans kan betyda för dig, för mig och för oss när vi möts och är tillsammans.

Under regnbågen kan allt hända!
Varmt välkommen! Fri entré.


Hur jobbar man med Hbtqi frågor på EU-nivå?

Kl: 18.00 -19.30
Plats: Musikhuset (Sjömankyrkan)/ Danssalen
Arr: Centerpartiet, Centerkvinnor och SV Gävleborg

Emma Wiesner, ingenjör och europaparlamentariker för Centerpartiet, ger sin bild av arbetet inifrån Europaparlamentet, den internationella spelplanen och hennes personliga resa i politiken som hbtqi-person.

Varmt välkommen!


LÖRDAG
LÖRDAG
LÖRDAG
LÖRDAG
LÖRDAG
LÖRDAG

PARADDAGEN!

Världens första Pride parad ägde rum på Christopher Street 51-53 i Greenwich Village i New York lördagen den 28 juni 1969. Det var en demonstration mot polisrazzia som var mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn, då man sade sig misstänka brott mot alkohollagen. Detta var inte första gången polis trakasserade gayklubbar i USA, många hade fått stänga för gott, men denna gång gjorde klubbesökarna motstånd.

– Hämtad från Wikipedia


Lördag 19 augusti


Pre-paradpepp

Kl: 11.00 – 13.30
Plats: Vänsterpartiets lokal, Brynäsgatan 38 B
Arr: Vänsterpartiet

Glitter, nagellack, musik och paradpiff i skön blandning med förberedelser inför paraden. Vi bjuder på snacks och alkoholfritt bubbel. 13.30 lämnar vi lokalen och återfinns i paraden som utgår från Stenebergsparken.


PREPRIDEPARADEBRUNCH 

Kl: 12:00 – 13:30 
Plats: Staffans kyrka på Brynäs
Arr: Svenska Kyrkan

Kom till Staffans kyrka och grunda inför årets parad vid kanske Gävle Prides mest generösa brunch! Träffa andra, dela tankar, lyssna till musik och peppa inför årets höjdpunkt: Prideparaden! Möjlighet finns också att tillverka skylt att bära med sig i paraden.

Brunchen serveras till självkostnadspris, barn och ungdom t.o.m 20 år äter gratis. 


PARADEN

Kl: 13:30 Samling
Plats: Staffansskolan
Arr: Svenska Kyrkan

Välkommen att gå med i årets Prideparad under Svenska kyrkan i Gävles stående paroll ”Var inte rädd!”. Gå med, var stolt, dela hopp och liv med andra!

Om du inte hinner till samlingen på Staffansskolan så anslut till paraden som avgår från Stenebergsparken kl 14.00.


SINGALONGPRAISEPARTY

Kl: 19:00 
Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan
Arr: Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan i Gävle bjuder in alla gävlebor att tillsammans göra årets SingAlong till en fest som får valven i Heliga Trefaldighets kyrka att vibrera, marken att gunga och där vi alla får njuta av att dela sång och musik i regnbågens alla färger och nyanser! Det blir kända hits och psalmer som berör. Allt under ledning av årets Prideband med kör och solister. 

Välkommen att delta med din röst och ditt engagemang i en kväll med sång, musik och glädje!


REGNBÅGSMÄSSA

Svenska kyrkan i Gävle avslutar som alltid Gävle Pridedagarna med en regnbågsmässa dit alla är särskilt välkomna!

SÖNDAG
SÖNDAG
SÖNDAG
SÖNDAG
SÖNDAG
SÖNDAG


Söndag 20 augusti


HÖGMÄSSA

Kl: 11:00
Plats: Heliga Trefaldighetskyrkan
Arr: Svenska Kyrkan

Välkommen att fira högmässa i Heliga Trefaldighets kyrka.

Gudstjänsten leds av Sofie Halvarsson, präst, tillsammans med musiker, solister och vaktmästare. Efter gudstjänsten serveras ett enklare fika.


AFTERNOON TEA

Kl: 13.00

Plats: Brynäsgatan 38A

Arr: Vänsterpartiet

Regnbågstårta och regnbågskakor, trivsamt häng och kanske någon lättsam aktivitet.

 


REGNBÅGSMÄSSA

Kl: 16.00
Plats: Mariakyrkan i Sätra
Arr: Svenska Kyrkan

Svenska kyrkan i Gävle avslutar som alltid Gävle Pridedagarna med en regnbågsmässa dit alla är särskilt välkomna! I gudstjänsten får vi dela hopp och glädje i sång, musik och text men också reflektera kring livets djup och bredd. Känn dig varmt och särskilt välkommen till Mariakyrkan och Regnbågsmässan! Tillsammans gör vi gudstjänsten angelägen och levande!

Leif Nahnfeldt leder gudstjänsten, ungdomskören Vox Nova medverkar tillsammans med Regnbågsbandet, vaktmästare m fl. Efter gudstjänsten serveras fika.


GÄVLE PRIDE 2023

Gävle Prides styrelse vill tacka alla som medverkat och gjort Pride med oss i år!
QUEER – Människans mångfald